Nieuwe Cultuurverkenners Noord en Zuidoost
De Cultuurverkenners zijn de ogen en oren van het AFK in de stadsgebieden. In Zuidoost en Noord zijn sinds respectievelijk 1 september en 1 november twee nieuwe cultuurverkenners actief: Sharon Amritpersad en Paula Roelse. Sharon Amritpersad is in Zuidoost de opvolgster van Pearl Boamah en Paula Roelse neemt in Noord het stokje over van Jur Jacobs. In dit artikel stellen we deze Cultuurverkenners graag even voor. We vroegen hen naar hun doelen en verwachtingen voor de komende periode op kunst- en cultuurgebied.
Zuidoost- Sharon Amritpersad
Welkom Sharon, als nieuwe Cultuurverkenner Zuidoost bij het AFK. Wil je wat meer over jezelf vertellen?
Mijn naam is Sharon en ik heb Media, Informatie en Communicatie gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Na het afronden van mijn studie ben ik de culturele sector ingerold: zo heb ik meerdere jaren ervaring opgedaan in het Bijlmer Parktheater en heb ik als productieleider meegewerkt aan verschillende theater- en festivalproducties. Recentelijk heb ik nog gewerkt aan de Black Achievement Month 2018. Momenteel werk ik als leider bij Alphaworkz, een organisatie die zich hard maakt voor talentontwikkeling voor kinderen en jongeren op school.
Kun je wat vertellen over jouw band met Zuidoost en hoe je dit stadsdeel ziet?
Inmiddels woon ik al ruim 11 jaar met heel veel liefde in Stadsdeel Zuidoost. Zuidoost is een ontzettend bruisend en ondernemend stadsdeel. Er zijn hier veel initiatiefnemers die erg hard werken met weinig middelen om iets te betekenen voor hun buurt.
Wat hoop je te bereiken als cultuurverkenner in Zuidoost?
Mijn doel is om de verbinding tussen Zuidoost en het AFK te versterken, en Zuidoost nog meer op de kaart te zetten op cultuur- en kunstgebied. Diversiteit zichtbaar maken op cultuurgebied is een belangrijk speerpunt in mijn plannen als Cultuurverkenner. Ik wil ervoor zorgen dat lokale culturele organisaties en kunstenaars het AFK weten te vinden én een goede relatie met elkaar weten op te bouwen.
Noord – Paula Roelse
Paula, jij bent de nieuwe Cultuurverkenner in Noord namens het AFK. Kun je kort iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Paula, ik ben een geboren en getogen Amsterdammer en sinds vijf jaar woonachtig in het fantastische Amsterdam-Noord. Naast mijn cultuurverkennerschap ben ik een bezige bij! Ik ben als sociaal trainer en professional recentelijk afgestudeerd aan de opleiding Culturele & Maatschappelijke Vorming. Ik werk bij Marqt, waar mijn passie voor gezond, lekker en duurzaam eten tot uiting komt, en bij stichting de Roze Tanker waar ik buurtinitiatieven en studenten begeleid.
Noord is als stadsdeel in relatief korte tijd flink veranderd, hoe kijk jij daarnaar?
Ik zie Amsterdam-Noord als een stadsdeel met een gecompliceerd verleden maar met een prachtscala aan diverse mensen die het dagelijkse leven hier een wonderschone kleur geven. Noord is een vrijplaats voor de rafelrand en de ‘bijgoochems’ van Amsterdam, maar het stadsdeel begint steeds meer op het drukke hippe stadhart te lijken. Dit gentrificatieproces heeft tot gevolg dat men nu spreekt van de zogeheten ‘geladen tweedeling’ tussen oud en nieuw Noord.
Welke rol zie je hierbij voor jezelf weggelegd als cultuurverkenner?
In deze veranderende staat is het naar mijn mening van belang dat ik als nieuwe Cultuurverkenner hierin een verbindende rol kan vervullen. Ik zie kunst en creativiteit niet alleen als doel, maar ook als middel. Bijvoorbeeld om sociale en maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten en bespreekbaar te maken. De komende tijd zal ik mij verdiepen in de verschillende kunstdisciplines en culturele organisaties in Noord. Inclusie, diversiteit en verbinding zijn speerpunten die ik in het cultureel werkveld belangrijk vind. Ik zorg graag voor ontmoeting, niet alleen tussen het cultureel werkveld van Noord en het AFK, maar ook tussen de verschillende culturele organisaties en kunstenaars onderling. Zo open je de dialoog over de toekomst van de kunst- en cultuursector.
Over de cultuurverkenners bij het AFK
De twee nieuwe Cultuurverkenners maken het team compleet dat al bestond uit Cultuurverkenners Martin van der Heide voor Oost, Nanine van Smoorenberg voor Nieuw-West en Robin Vermeulen voor West. Voor vragen kunt u altijd terecht bij de Cultuurverkenner van uw stadsdeel. Kijk hier voor de contactgegevens van de cultuurverkenners.
Meer weten van de Cultuurverkenners? In de beeldblog AFK in de Stad doen de Cultuurverkenners verslag van wat het AFK in de stad mogelijk maakt: een blik voor- of achter de schermen van bijzondere voorstellingen, exposities, festivals en andere initiatieven binnen het kunstenveld van Amsterdam. Daarnaast organiseren Cultuurverkenners onder meer Speeddates en een AFK week op locatie in de stadsgebieden. Lees meer over AFK X ZO en AFK X NW.