Nieuwe Cultuurverkenner Oost

May 2, 2019

De Cultuurverkenners zijn de ogen en oren van het AFK in de stadsgebieden. In Oost is sinds 1 maart een nieuwe cultuurverkenner actief: Wouter van Herwaarden. Wouter is in Oost de opvolger van Martin van der Heide. In dit artikel stellen we Wouter graag even voor. We vroegen hem naar zijn doelen en verwachtingen voor de komende periode op kunst- en cultuurgebied.

Cultuurverkenner Oost- Wouter van Herwaarden
 

Welkom Wouter, als nieuwe Cultuurverkenner Oost bij het AFK. Wil je wat meer over jezelf vertellen?

Sinds ik ben afgestudeerd als kunsthistoricus probeer ik beeldende kunst onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ik organiseer tentoonstellingen met mijn galerie, Galerie Fleur & Wouter, eerst op wisselende plekken in de stad maar sinds kort in onze eigen galerieruimte in de Pijp. Ook schrijf ik over kunst. Dit deed ik lange tijd voor Vice, met name over kunst met humor. Daarnaast schrijf ik voor musea, zoals Museum Wiesbaden waarvoor ik meeschreef aan een tentoonstellingscatalogus over de Jugendstil. En ik geef het vak Kunstactualiteit aan studenten van de Vogue Akademie: een school gericht op mode- en interieurstyling. Ik ga met de studenten op pad en laat ze de Amsterdamse kunstwereld ontdekken.

Kun je wat vertellen over jouw band met Oost en hoe je dit stadsdeel ziet?

Als geboren Eindhovenaar was ik lange tijd zoekende in Amsterdam. In Oost, en met name de Indische buurt ben ik me nu zo’n zes jaar geleden voor het eerst thuis gaan voelen. Oost is een divers stadsdeel, qua samenstelling, architectuur en culturele initiatieven. Je vindt hier het gigantische Tropenmuseum dat zo’n lange en complexe geschiedenis en wisseling van functies heeft, maar ook Museum Perron Oost, het kleinste museum waar ik ooit geweest ben, waar je de kunst vooral door de ramen heen bekijkt. Als ik bedenk dat dit laatste museum wordt gerund door een groepje enthousiastelingen met als doel kunst naar hun buurt te brengen weet ik dat ik hier op mijn plek ben. Oost bruist en de mensen proberen er samen iets van te maken.

Wat hoop je te bereiken als cultuurverkenner in Oost?

Oost is traditioneel een plek waar de rafelranden worden opgezocht. Gigantische ateliercomplexen als Loods 6 huizen grote groepen kunstenaars. Oost is ook de plek waar kunst van onnoemlijk veel verschillende culturen te beleven valt. In de vaak kleine theaters en experimentele expositieruimtes heb ik de meest wonderlijke dingen gezien. Zoals tentoonstellingen van een dag bij mensen thuis tijdens de Museumstraat in de Javastraat. Het verdwijnen van de diversiteit en de rafelranden zijn in mijn ogen de twee gevaren voor het Stadsdeel. Alle lege of niet officiële plekjes worden op dit moment volgebouwd. Door stijgende huren en verkoop van sociale huurwoningen verandert de samenstelling van de buurt. Als cultuurverkenner hoop ik verschillende soorten makers met elkaar, met andere spelers in Oost en met het fonds in contact te brengen zodat nieuwe initiatieven en samenwerkingen kunnen blijven ontstaan. Ook wil ik uitdragen dat het AFK er voor iedereen in het stadsdeel is. Tot slot wil ik in deze rol net als in mijn galerie en lessen jongeren in aanraking brengen met kunst.

Over de cultuurverkenners bij het AFK

Wouter van Herwaarden maakt het team van Cultuurverkenners compleet dat al bestond uit Cultuurverkenners Nanine van Smoorenberg voor Nieuw-West, Paula Roelse voor Noord, Sharon Amritpersad voor Zuidoost en Ka-Tjun Hau voor West. Voor vragen kunt u altijd terecht bij de Cultuurverkenner van uw stadsdeel. Kijk hier voor de contactgegevens van de cultuurverkenners.

Meer weten van de Cultuurverkenners? In de beeldblog AFK in de Stad doen de Cultuurverkenners verslag van wat het AFK in de stad mogelijk maakt: een blik voor- of achter de schermen van bijzondere voorstellingen, exposities, festivals en andere initiatieven binnen het kunstenveld van Amsterdam. Daarnaast organiseren Cultuurverkenners onder meer Speeddates en een AFK week op locatie in de stadsgebieden. Lees meer over AFK X ZO en AFK X NW.