Drie nieuwe juryleden Amsterdamprijs voor de Kunst

v.l.n.r.: Daria Bukvić, Thomas Martojo, Fiep van Bodegom, Judith Leysner (fotograaf: Bete van Meeuwen), Jan Rothuizen. 
v.l.n.r.: Daria Bukvić, Thomas Martojo, Fiep van Bodegom, Judith Leysner (fotograaf: Bete van Meeuwen), Jan Rothuizen. 

In aanloop naar de bekendmaking van de genomineerden van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021 maakt het AFK met plezier bekend dat er drie nieuwe leden zijn toegetreden tot de jury van de prijs. Schrijfster en redacteur Fiep van Bodegom, beeldend kunstenaar Jan Rothuizen en kunstenaar en curator Judith Leysner hebben dit jaar – samen met de al zittende juryleden Daria Bukvić  (voorzitter) en Thomas Martojo – de genomineerden van de prijs geselecteerd. De genomineerden worden maandag 21 juni om 15:30 bekend gemaakt live vanuit De Krakeling. De bekendmaking is online bij te wonen via onze Facebook-pagina

De jury Amsterdamprijs voor de Kunst 

De longlist van genomineerden voor de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad komt jaarlijks mede tot stand op basis van inzendingen van honderden Amsterdammers. Er zijn drie categorieën: een Stimuleringsprijs, Beste werk en Bewezen Kwaliteit. De juryleden selecteren uit de voordrachten zeven genomineerden, waarvan de uiteindelijke winnaars later dit jaar bekend worden gemaakt. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en een uniek kunstobject. 
 
Fiep van Bodegom 

Fiep van Bodegom (1984) is redacteur van De Gids en Extra Extra Magazine. Ze studeerde Literatuurwetenschappen en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft momenteel regelmatig over literatuur, o.a. voor De Groene Amsterdammer, NRC en De Nederlandse Boekengids. Daarnaast publiceert ze essays, proza en vertalingen en geeft ze les aan de afdeling Creative Writing bij Artez en Beeld & Taal aan de Rietveld Academie. Ook staat van Bodegom geregeld op (literaire) festivals als panel host en interviewer, waaronder het Winternachten Internationaal Literatuurfestival Den Haag, Perdu, Crossing Border en Spui25.  

Jan Rothuizen 

Jan Rothuizen (1968) is beeldend kunstenaar, gevestigd in Amsterdam. Hij is vooral bekend vanwege zijn getekende plattegronden met geschreven tekst, die een subjectieve weergave zijn van hoe Rothuizen (of zijn personages) die plekken ziet en ervaart. Hij heeft series gemaakt voor de Volkskrant en tekent onder andere voor de Groene Amsterdammer. Zijn werk is te zien geweest op verschillende plekken, van het Stedelijk Museum en Rijksmuseum tot het MoMA in New York. In 2010 publiceerde hij De Zachte Atlas van Amsterdam en in 2017 zijn boek Veranderstad Amsterdam. De laatste jaren focust hij zich steeds meer op interactieve media en film, bijvoorbeeld met Refugee Republic en Club Colombia.  

Judith Leysner 

Judith Leysner is een Amsterdamse multimediakunstenaar in de breedste zin van het woord, zij is directeur/curator en oprichter van NEVERNEVERLAND, een presentatieplek voor jong talent binnen de beeldende kunst. Met speciale focus op poc, black- Queer kunstenaars, ook organiseren zij workshops, hosten lezingen en events. Ze zette met NEVERNEVERLAND ook residency De Nachtegaal op bij broedplaats Heesterveld en dit jaar Artwell Residencies i.s.m. Startwell, beiden in Amsterdam Zuidoost. Daar stimuleert ze residerende kunstenaars samen te werken met lokale communities. Sinds 2 jaar werkt NEVERNEVERLAND samen met Ateliers’89 op Aruba de research uitkomsten zijn te zien in Amsterdam.  Tevens is Leysner adviseur bij het Mondriaan Fonds, mede oprichter en consultant diversiteit/inclusiviteit genaamd Unsettling Rietveld/Sandberg bestaande uit een beleids stuk, met een intra-curriculair programma voor radicale inclusiviteit in beide instituten en bestuurslid bij Platform BK, deze onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. 
 

Daria Bukvić 

Daria Bukvić (1989) is regisseur, schrijver en sprekerscoach. Sinds haar afstuderen aan de Regie Opleiding van de Toneelacademie Maastricht in 2011 regisseert ze als freelancer voor verschillende theaters, festivals en productiehuizen en is ze artistiek leider van Stichting Daria Bukvić. Haar voorstelling ‘Nobody Home’ werd een groot landelijk succes en werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2015 als een van de elf opmerkelijkste voorstellingen van dat theaterseizoen. Sindsdien heeft Bukvić meerdere successen geboekt en prijzen naar binnen gesleept, waaronder de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie Stimuleringsprijs. Ook werd Bukvić in 2018 uitgeroepen tot 'Ambassadeur van de Verdraagzaamheid' en was ze één van de 'Women of the Year' volgens Harper's Bazaar. Haar voorstelling 'Melk & Dadels' werd door de jury van het Nederlands Theaterfestival verkozen tot één van de beste voorstellingen van seizoen '18-'19. Daarnaast is ze sinds 1 juni artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool.  

Thomas Martojo  

Thomas Martojo (1986) is DJ en oprichter van Dekmantel waar hij ook creatief directeur is. Vanaf 2007 organiseert hij met Dekmantel diverse feesten in o.a. Paradiso, Melkweg, Club Trouw en Studio 80 en het gelijknamige platenlabel telt inmiddels een discografie van ruim 100 platen van diverse artiesten uit binnen- en buitenland. Zowel het platenlabel als het festival geniet over de hele wereld bekendheid. Het in 2012 opgezette Lente Kabinet is tegenwoordig een tweedaags muziek- en kunstfestival dat plaats vindt in Het Twiske, Amsterdam. Het vijfdaagse Dekmantel Festival werd gestart in 2013. Het festival vindt verspreid over meerdere locaties in Amsterdam plaats, zoals het Amsterdamse Bos, EYE, Muziekgebouw aan ‘t IJ en de Tolhuistuin.  

Over de Amsterdamprijs 

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt jaarlijks uitgereikt aan drie kunstenaars, instellingen of initiatieven die een bijzondere en stimulerende bijdrage hebben geleverd aan de kunst in Amsterdam. Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën, van twee categorieën worden genomineerden 21 juni 2021 bekend gemaakt. In de categorie Bewezen Kwaliteit wordt de prijs direct toegekend aan de winnaar. Deze wordt - samen met de winnaars uit de andere twee categorieën – in oktober dit jaar bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en de uniek sculptuur ‘Skyline remix’, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers.