Winnaars bekend Amsterdamprijs voor de Kunst 2022!

V.l.n.r. Bodil Ouédraogo, Rainbow Soulclub en Echobox Radio (Credits: Eva Plevier)
V.l.n.r. Bodil Ouédraogo, Rainbow Soulclub en Echobox Radio (Credits: Eva Plevier)

Visueel kunstenaar Bodil Ouédraogo, online radiostation Echobox Radio en makerscollectief Rainbow Soulclub zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst. Dit heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst vandaag bekend gemaakt vanuit Internationaal Theater Amsterdam. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele leven in de hoofdstad. De Amsterdamprijs werd uitgereikt in aanwezigheid van wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani en AFK-directeur Laurien Saraber.

Nieuwe verbindingen in de kunst

De jury benoemt in het rapport dat het hen opvalt – zowel in de aanmeldingen als bij de genomineerden – dat kunst steeds vaker in samenwerking wordt gemaakt. Juryvoorzitter Micha Hamel: "We zien collectieven die elkaar onderling uitdagen, bevragen of sterker maken. Kunstenaars zoeken het directe gesprek op met anderen. Met hun publiek, met bewoners, de stad of met collega's om samen te zoeken naar nieuwe verbindingen en vormen. Doordat makers zich zo sterk naar buiten richten ontstaat een groeiend engagement. Er is een toenemend besef dat we in deze wereld vol van systeemcrises, het vooral van elkaar moeten hebben."

Aanstekelijke vrolijkheid met een scherp randje

In haar openingswoord benoemt Laurien Saraber, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, dat de Amsterdamprijs makers en organisaties letterlijk een podium geeft. "Al deze makers verstaan de kunst om mensen samen te brengen. Dat doen ze door goudeerlijk te reflecteren op zichzelf en onze samenleving. Door aanstekelijke vrolijkheid met een scherp randje, door letterlijk ruimte te maken, of door nieuwe betekenis te geven aan plekken in de stad. Zo weten ze wijk en wereld met elkaar te verbinden. Ik zie het als een levensbehoefte dat mensen ergens heen kunnen met hun talent, niet een keertje, maar altijd. Dat is het fundament voor onze creatieve stad: het omarmen van alle vormen van talent en het totaal uiteenlopende dat ze ons te vertellen hebben."

Laurien Saraber over de winnaars van dit jaar: "De winnaars van de Amsterdamprijs 2022 weerspiegelen duidelijk de ontwikkeling van eigentijdse typen kunst en cultuur in onze stad. Tegelijkertijd laten ze nieuwe manieren zien om kunst te delen met het publiek. Dat publiek is meer dan alleen toeschouwer. Het erváárt, doet mee en wordt onderdeel van het werk. Vrijblijvend kijken naar het werk van deze winnaars zit er niet in, de aantrekkingskracht is té sterk om te weerstaan!"

Bodil Ouédraogo | winnaar Stimuleringsprijs

De jury benadrukt dat het werk van Bodil Ouédraogo zich op het snijvlak van verschillende disciplines an culturen begeeft. "Ze is modeontwerper en beeldend kunstenaar ineen, en opereert niet zozeer tussen de genres, als wel daarbovenuit. Performance, video en ontwerp hebben haar gelijke aandacht, en daarin is Ouédraogo’s werk eigentijds. Op ingenieuze wijze brengt ze typerende elementen uit verschillende culturen bij elkaar en smeedt die tot een nieuw geheel. Aspecten uit culturen die ogenschijnlijk mijlenver uit elkaar staan, blijken in het werk van Ouédraogo plots in elkaars verlengde te liggen." De jury proeft bij haar dan ook een grote ambitie en energie om haar werk in de komende jaren uit te diepen en verder te ontwikkelen.

Echobox Radio | winnaar Werk van het Jaar

"In de zomer van 2021 – de nachtcultuur was door de pandemie helemaal stilgevallen –  besloot een groep gevestigde namen uit de nachtcultuur het nieuwe online radiostation genaamd Echobox Radio op te zetten en zo wat licht te bieden in de donkere corona-tijd. En het lukte. In tegenstelling tot veel andere radiostations werkt Echobox met een open pitch. Iedereen, ervaren maker of een beginner, vult hetzelfde formulier in en krijgt zo de kans de initiatiefnemers – de 'redactie' – te overtuigen van hun programma-idee." Deze radicale, ruimhartige aanpak is volgens de jury zeer waardevol in het licht van het grotere thema inclusiviteit. "De hyperdemocratische aanpak heeft geleid tot een eclectische en aansprekende mix van programma’s vol verrassende muziekstreams en podcasts van nieuwe makers. Echobox is lokaal geworteld, maar heeft een kosmopolitische uitstraling. Wij, de jury van de Amsterdamprijs, zien, erkennen en waarderen het werk van de initiatiefnemers en al hun medewerkers, en beschouwen Echobox als een collectief werk dat voortdurend in ontwikkeling is."

Rainbow Soulclub | winnaar Bewezen Kwaliteit
 
De Rainbow Soulclub doorbreekt de grenzen tussen het artistieke en sociale domein, wat in de ogen van de jury een pleidooi is voor een leefbare stad. "Kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit stapten in 2005 af op de Amsterdamse Regenboog Groep, de stichting die dak- en thuislozen en harddruggebruikers opvangt. Het duo merkte dat hun kunststudenten het moeilijk vonden om buiten de relatief veilige muren van de academie te treden, en brachten hen in contact met de cliënten van de Regenboog groep. Ze begonnen wekelijks samen te komen bij inloophuis en gebruikersruimte Blaka Watra om samen te schilderen, tekenen, schrijven, kleien, filmen of te koken: kortom, om dingen te maken." De jury prijst de hiërarchische opzet van het collectief. "Gelijkwaardigheid, solidariteit en wederzijdse nieuwsgierigheid staan voor dit al zeventien jaar bestaande collectief voorop. De cliënten van de Regenboog Groep werken op gelijkwaardige voet met de professionele kunstenaars, waarbij zij dus ook vaak het initiatief naar zich toe trekken."

Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor het beste culturele werk van het jaar en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit. De jury bestaat dit jaar uit Micha Hamel, Nigel van Ommeren, Fiep van Bodegom, Jan Rothuizen en Judith Leysner. Winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en de unieke sculptuur ‘Skyline remix’, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag van € 3750, als gebaar van de stad naar het talent in de stad. Het AFK dankt wethouder Meliani, die deze prijzen beschikbaar stelt.