AFK Uitgelicht: TENT, podium voor het nieuwe circus
‘AFK Uitgelicht’ vertelt de verhalen van Amsterdamse kunstenaars en culturele organisaties vanuit verschillende disciplines - van dans en muziek tot theater en beeldende kunst. Met steun van het AFK realiseren zij uiteenlopende projecten en activiteiten. In deze editie Stichting TENT circustheater producties (TENT), die ondersteund wordt vanuit de regeling Tweejarige subsidies. TENT is een collectief dat jonge circusartiesten een podium geeft en meer bekendheid genereert rondom ‘het nieuwe circus’.
Vorm voor andere verhalen
Circus is aan het veranderen, vandaar dat TENT spreekt van het oude en het nieuwe circus. ‘Bij circus denken veel mensen aan iemand die op het podium staat, een trucje doet en daarna weer van het podium verdwijnt. Tegen die beeldvorming maken wij ons hard. Het nieuwe circus laat deze oude vorm los en zoekt naar een vorm waarin een artiest een ander verhaal kan vertellen. Dat verhaal kan zo abstract zijn als de artiest zelf wilt,’ aldus Hanneke Meijers, die onderdeel uitmaakt van het artistieke team van TENT.
‘Door deze ontwikkeling in het circus gaan er nieuwe deuren open. Nederland kent goede circusopleidingen, maar een plek voor artiesten om na de opleiding te werken of zich verder te kunnen ontwikkelen miste nog. Hierdoor vertrok veel talent naar het buitenland,’ laat Rosa Boon weten, die samen met Meijers betrokken is bij het collectief. ‘Vanuit dat gemis is TENT ontstaan. Wij wilden iets opbouwen, een plek creëren voor circusartiesten waar zij zich thuis voelen en verder kunnen groeien.’
Vangnet voor jonge makers
Het collectief van TENT, dat naast Boon en Meijers uit Cahit Metin bestaat, geloven sterk in het genre. Zij kennen elkaar uit hun kindertijd bij Circus Elleboog, waar zij samen op de vloer hebben gestaan en hun liefde voor circus zich heeft ontwikkeld. Sinds 2010 zetten zij zich in voor jonge makers en plaatsen zij het nieuwe circus als genre op de kaart.
‘Iedereen kan bij ons terecht: vanaf het laagste niveau tot aan hulp bij het maken van voorstellingen. Als collectief beslissen wij alles samen: over de toekomst van TENT, of we iets wel of niet doen en wat we stom, leuk of spannend vinden. Er is niet één zakelijk of artistiek leider. Dat is in het circus heel normaal, daar kan iemand zowel acrobaat zijn als popcorn verkopen. Wel hebben we allemaal onze eigen expertise en een eigen project onder onze hoede,’ vertelt Meijers.
Liefde voor het vak
TENT begeleidt makers, organiseert ontmoetingen tussen circusartiesten en bouwt een brug tussen circustechniek en dans, muziek, theater, mime en scenografie. ‘We hebben nu de mogelijkheid artiesten ruimte en tijd te bieden om zich te ontwikkelen. Door de grote inzet voor het nieuwe circus, wordt hun liefde voor het vak alleen maar groter. ‘Circus is spanning, niemand weet wat er gaat gebeuren. Die spanning is realistisch, een acrobaat kán vallen of een truc kan misgaan. Het is niet gespeeld, maar echt. Hoe mooi is dat.’
Tweejarige subsidies
TENT ontvangt over de periode 2017-2018 een tweejarige subsidie, als onderdeel van het Kunstenplan 2017-2020. Meijers: ‘Op dit moment begeleiden we een aantal makers met het creëren van voorstellingen. Dat we dit kunnen doen komt voor een groot deel door de steun van het AFK. Zonder die subsidie hadden wij niet door kunnen groeien’
Vanaf 1 juni tot 2 juli 17.00 uur kan er aangevraagd worden binnen de regeling Tweejarige subsidies voor de periode 2019-2020.
Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom het AFK? Schrijf je dan in voor de Nieuwsbrief.
Interview: Lotte Stig
Fotografie: Vera Duivenvoorden