AFK Uitgelicht: Het Kobra Ensemble (Jaarverslag 2016)
Het jaarverslag van het Amsterdams Fonds voor de Kunst staat dit jaar in het teken van ‘Bouwen aan talent in de stad’. Voor het AFK stond het afgelopen jaar meer dan ooit in het teken van ontwikkeling. Nieuwe aanwas, doorstroming en groei van talent zijn essentiële voorwaarden voor een gezond kunstklimaat, omdat zij zorgen voor aansluiting bij de actuele samenleving. Talentontwikkeling kent vele verschijningsvormen, zoals de zes voorbeelden van aanvragers in dit jaarverslag aantonen. Vandaag het woord aan; Lea Klarenbeek, zangeres van het Kobra Ensemble.
What the Waf – Kobra en De Stijl
Wat is mooie muziek en wat maakt het mooi? Dat vraagt zangeres Lea Klarenbeek van het Kobra Ensemble zich dagelijks af. Voor hun nieuwste voorstelling What the Waf – Kobra en De Stijl laat het zeskoppige zangensemble zich inspireren door de Nederlandse kunststroming De Stijl en onderzoeken zij het spanningsveld tussen mooie en lelijke kunst, tussen schoonheid en niet-schoonheid. “Begin twintigste eeuw organiseerden de kunstenaars van De Stijl soirées waar mensen muziek kwamen maken. Dan zat er bijvoorbeeld achter in de zaal constant een man te blaffen. Het publiek werd daar hartstikke boos om, maar volgens De Stijl was dat óók kunst.”
“Hoe moet kunst zich verhouden tot de lelijke wereld?”
In hun eigen repetities, onder begeleiding van regisseur Jorinde Keesmaat, zoekt Het Kobra Ensemble ook naar de grenzen aan kunst. “Omdat ze de wereld zelf lelijk vonden, vonden de kunstenaars van De Stijl dat kunst abstract moest zijn. In 2017 bestaat kunststroming De Stijl honderd jaar, maar de voorstelling is ook maatschappelijk actueel. Veel mensen vinden de wereld nu ook geen mooie plek. Hoe moet kunst zich dan tot die lelijke wereld verhouden?” Een belangrijke inspiratiebron is Nelly van Doesburg, die getrouwd was met een van de oprichters van De Stijl, Theo van Doesburg: “Zij ondersteunde het werk van haar man, maar ze was zelf ook uitvoerend kunstenaar. Zij belichaamde eigenlijk de spanning tussen kunst en anti-kunst. Ze hield heel erg van Chopin, maar mocht dat niet spelen van haar man. Dat vond hij te klassiek.”
Vertrouwen in een jong ensemble
Het muziektheaterstuk What the waf – Kobra en De Stijl is de eerste echte eigen productie van het Kobra Ensemble en daarvoor verleggen ze bewust hun grenzen. Klarenbeek: “Hiervoor hebben we altijd in opdracht gewerkt dus het is supergaaf om te merken dat we dit ook kunnen. En het is bijzonder dat fondsen vertrouwen hebben in zo’n jong ensemble als wij en dat onze interdisciplinaire aanpak gewaardeerd wordt.”
Over het Kobra Ensemble
‘What the Waf’ van het Kobra Ensemble is ondersteund door het AFK na een aanvraag op het maandelijkse Spreekuur: een mogelijkheid voor aanvragers die niet eerder in aanraking zijn geweest met het fonds om op een laagdrempelige manier kennis te maken. Het Kobra Ensemble bestaat uit Ingrid Doude van Troostwijk, Sterre Konijn, Lea Klarenbeek, Lonneke Kegels, Saskia Voorbach en Pitou Nicolaes. De zes zangers brengen een mix van klassieke muziek, volksmuziek en popmuziek en zoeken binnen hun werk de grens op tussen muziek en theater.
Interview: Hotel Content | Beeld: Annegien van Doorn | Bekijk het Jaarverslag 2016.